Gevulde portobello’s

Portobello’s zijn grote champignons die je lekker kunt vullen met de dingen die je lekker vind. De aardappelwaaier heb ik altijd al eens willen proberen en smaakt als je het lang genoeg in de oven doet net als gekuide chips!  Kortom hartstikke lekker!

Benodigdheden voor de gevulde portobello

  • Portobello’s 1 per person
  • Mozarellabol
  • Tomaat
  • Basilicum blaadjes
  • Oregano

Verwarm de oven voor op 160 graden. Let op met schoonmaken. Gebruikt een borsteltje en slechts een paar druppels water. Portobello’s zijn net champignons en zullen enorm krimpen en de vocht verdampt. Je snijdt de steel van de portobello af en plukt de binnenkant een beetje leeg. Dit kun je fijn snijden en weer terug in de portabello doen zodat het niet verloren gaat. Snijd 1/2 tomaat per portobello klein en verdeel de kleine blokjes over de portobello’s. gebruik per portobello 2 basilicum blaadjes en snijdt deze grof en leg het op de tomaat. Je kun nu een groot plakje mozzarella gebruiken om de portabello’s af te dekken en nog wat oregano erover heen strooien.  De portabello’s hoeven niet meer dan 10 minuten in de oven, wacht er dus mee tot je de rest van je menu ook zover hebt en zet ze dan in de oven.

De aardappelwaaiers

  • Gebruik 1 grote aardappel per persoon
  • Kruidenboter
  • Spek
  • Aardappelkruiden

Snijdt plakjes in de aardappel, maar snijdt de aardappel niet helemaal door. In de gleufjes van de plakjes kun je op en om kruidenboter smeren.  In de overige plakjes kun je spek stoppen. Strooi aardappelkruiden over de gehele aardappel en zet ze aardappelwaaiers in een grote ovenschaal in de oven. De aardappelwaaiers duren net iets langer dan de portobello’s ongeveer 30 minuten op 210 graden.

Lekker te serveren met gerookte kipfilet en/of een kleine salade.

Eet smakelijk!

Feitje: afvallen met champignons

Er was een onderzoek waarbij testpersonen  5 weken lang en 4 maal per week hun vleesportie vervingen door champignons. Het resultaat was dat men tussen de 5 en de 9 kilo was afgevallen. Dus, wanneer je af wilt vallen kan dit ook gerust een optie zijn. Natuurlijk is het feit dat champignons voor 90% uit water bestaan en ook nog eens geen calorieën bevatten ook heerlijk idee.

Andere Food weetjes:

  • Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo’n 5 kilo plantaardig eiwit nodig. Zodoende wordt gigantisch veel voedsel verspild aan veevoer
  • 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week.
  • “Een vegetariër in een SUV is milieuvriendelijker dan een vleeseter op de fiets”
  • Een vegetarisch menu bespaart dagelijks 5,7% energie
  • Nederlandse vlees wordt veel geëxporteerd: 70% maar liefst van de Nederlandse vleesproductie gaat naar het buitenland. Ongeveer 96 miljoen mensen voornamelijk binnen Europa eten jaarlijks Nederlands vlees.
  • Elke dag sterven er op de wereld 20.000 kinderen aan ondervoeding. Er is voldoende voedsel op de wereld om ook deze kinderen te voeden. Als mensen in het rijke westen minder vlees zouden eten en als mensen in de Derde Wereld zelf het plantaardige voedsel dat in hun land wordt verbouwd eerlijk zouden verdelen, kan er structureel worden gewerkt aan ondervoeding.
Advertisements

3 thoughts on “Gevulde portobello’s

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s