Sushi

20140406_180024

Eigenlijk ben ik helemaal niet het type voor rauwe vis en sushi al helemaal niet, maar toch ben ik helemaal fan van sushi geworden. Ook voor mensen die niet van vis houden zijn er genoeg mogelijkheden om sushi te eten bijvoorbeeld met groenten of juist kip te gebruiken het kan allemaal.

Hierbij een sushi recept en kies zelf wat je lekker vind! Als je andere ingredienten kiest, kies dan zachte groenten die je dus kunt doorsnijden zonder al teveel moeite.

Benodigdheden voor mijn sushi

1. Doe de rijst in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Doe in een pan en laat 10 min. staan. Voeg 600 ml water toe en breng aan de kook. Kook 2 min. op hoog vuur, 5 min. op middelhoog vuur en 12-15 min. op het kleinste pitje. Zet het vuur uit en laat afgedekt met een schone theedoek tussen pan en deksel 15 min. staan.

2. Verwarm de azijn met het zout en de suiker in een steelpan. Roer tot zout en suiker zijn opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst in een lage schaal en sprenkel de dressing erover. Schep voorzichtig om en wuif de rijst koel met een waaier of tijdschrift.

3. Als de rijst niet snel genoeg koud wordt kun je de rijst ook een half uur in de vriezer zetten. Als de rijst wel klaar is kun je beginnen. Op een bamboematje leg je 1 nori vel neer. Hierover verdeel je de rijst. Let op de rijst moet je goed verdelen over het vel. Een tip hierbij is door met je vinger toppen de rijst plat te maken en te verdelen, let wel op dat het nori vel niet scheurt.  Als je de rijst hebt verdeelt laat dan boven of onder een strookje over waar het nori velletje aan zal sluiten op de rest tijdens het rollen. Kies nu de ingrediënten die je lekker vindt. Ik kies avocado reepjes, gamba’s en komkommer. Leg een strookje met ingrediënten net iets over de helft van het velletje. veeg met je vinger een paar druppels water op het laatste stukje van het onbeklede nori vel. Nu kun je oprollen. Rol het velletje over de ingrediënten met het bamboematje en rol net zo lang tot er een rolletje ontstaat.  Doe dit bij alle velletjes en let op de verdeling van de rijst, zodat er voor elk rolletje genoeg rijst overblijft.

4. Volgens de meeste sushi verpakkingen is er een methode om de sushi te snijden. Je kunt dan 6 stukjes uit 1 rol halen. Zelf vind ik die stukjes dan te groot om in 1 keer in je mond te stoppen. Dus ik haal meestal 8 of 9 stukjes uit een rol. Gebruik een scherp mes en maak deze steeds heet en schoon met heet water.

5. Je kunt de bamboematjes gebruiken om de sushi op te leggen of een leuk bord natuurlijk.

6. Sushi eet je met soja saus, wasabi( pas op erg scherp) en ingelegde gember.

20140406_180024

Tip: Als je nog nooit sushi hebt gemaakt kun je een Sushi kit gebruiken ( die kan bijna niet mislukken en alles zit er in)

JAPANS:

Eet smakelijk Eet smakelijk is een iets moeilijkere zaak. Men wenst elkaar niet, zoals bij ons, een smakelijk eten toe, maar men zegt letterlijk “ik ga tot mij nemen” of “ik ga nederig ontvangen”. Je zegt het dus ook alleen als je zèlf begint met eten! Zeg “Itadakimasu” (makkelijker dan het lijkt : Ieta-dakkie-mas ) Zeg alsof je tegen jezelf praat. Hoewel de Japanners het je uiteraard niet kwalijk nemen als je het fout zegt of tegen iemand anders. 

Advertisements

3 thoughts on “Sushi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s