Loempia’s uit de oven (gezond)

Loempia's

 

Loempia’s worden gemaakt met filodeeg(rijstvelletjes) hierdoor bevat het weinig vet. De loempia’s worden ongezond doordat ze worden gefrituurd in de olie. Om dit reden doe ik ze in de oven en maak ik maaltijd loempia’s. Er gemakkelijk te maken en ook nog eens leuk om te serveren.

Benodigdheden 4 personen a 2 loempia’s p.p. :

 • Filodeeg ( 10 plakjes)
 • 200 gram kipfilet
 • 200 gram mihoen
 • 100 gram hamblokjes/reepjes
 • 250 gram Gemixte Chinese/Oosterse groenten
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el sojasaus
 • 1 el chilisaus
 • Snufje zout
 • 3 eieren
 • olijfolie

20140513_174121

Leg 10 filodeegvellen alvast klaar om te ontdooien en zeg de oven op 170 graden. Hier kluts 2 eieren in een kommetje en bak er een grote omelet van. Deze kun je daarna in kleine stukjes/reepjes snijden en kan als laatste door de vulling. (dit kan ook als laatste worden gedaan.) Zet een pan op het vuur en kook daarin water en voeg de mihoen 2 minuten toe. In een grote steelpan of hapjespan kun je de kipfilet( gesneden in kleine stukjes) aanbakken in wat olijfolie met een teentje knoflook. Voeg later de hamblokjes en de chinese/oosterse groentemix toe. Als de mihoen is afgegoten met koud water afspoelen. Erg belangrijk is dat je de mihoen uit elkaar trekt in in kleine porties door de kip en groente mengt( anders blijft de mihoen één massa) Voeg nu de omelet reepjes toe samen met de chilisaus,sojasaus en zout. Roer dit goed door en laat de vulling op laag vuur met een deksel erop even inslinken.

20140513_175441

Met een kwastje kun je de uiteinden van het fillodeeg insmeren met olijfolie zo blijft straks het vel goed plakken als je de loempia hebt opgerold. Kluts het laatste eitje alvast hiermee kun je de buitenkant van de loempia’s insmeren zodat de loempia’s ook in de oven een mooie bruine kleur krijgen. Vervolgens kun je de vulling in het filodeeg velletje leggen. Neem ongeveer 2 eetlepel per velletje. Filodeeg is erg kwetsbaar en het zou zonde zijn als het velletje scheurt. 20140513_175520Nu vouw je de onderkant over de vulling heen en net als een envelop de zijkanten naar binnen. Duw de vulling nog iets bij elkaar en nu kun je het hele pakketje oprollen. Als laatste kun je de loempia’s met ei insmeren voor de mooie bruine kleur. Als alle loempia’s gevuld en gevouwen zijn kun je het in de oven schuiven.

20140513_18101015 a 20 minuten in de oven op 170 graden.

Lekker te serveren met sojasaus, ketjap en sambal. Mocht je nog wat van de vulling over hebben kun dit erbij serveren.

Feitje:  Het verschil tussen Chinese en Vietnamese loempia’s

De loempia komt van oorsprong uit China, maar zijn veel meer bekend in Vietnam. De Vietnamese loempia’s zijn kleiner en bevatten veel meer groenten dan de Chinese loempia’s. Het verschil zit hem voornamelijk in de vulling. Vietnamese loempia’s zijn gevuld met kip en groenten en de Chinese loempia’s worden met varkensvlees, uien en taugé gevuld. Vaak is het deeg uit China ook dikker dan wat bij de Vietnamese loempia’s wordt gebruikt.

Dus bovenstaand recept is een goede gevulde Vietnamese loempia!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s