Couscous (bitter) ballen

20140812_174444

Couscous is echt een vorm van tarwe waarmee je zoveel leuke dingen kunt maken. Het het grootste voordeel vind ik zelf is dat je het zowel warm als koud kunt eten (en dat het dan nog lekker smaakt)

Dit gerecht heb ik in elkaar gezet voor Lowlands festival. Op een festival krijg je veelal ongezond eten en is het daarnaast duur. Deze couscous ballen had ik vooraf thuis gemaakt en heb ik daarna met mijn collega’s lekker gedeeld en geserveerd met ketchup/chili sausje. Dit was overigens een succes recept zelfs om koud te eten. Ze waren in zeer korte tijd opgegeten. 20140812_150701

Dit is lekker als snack (bijvoorbeeld vegetarische vervanger van de bitterbal)

Benodigdheden
• 1 pak couscous a 275 gram
• 1 Groente bouillon blokje
• Halve courgette
• 1 rode paprika
• 2 bosuien
• 1 knoflookteentje
• Half pakje feta kaas
• Half uitje
• Peper/zout
• Koriander
• 3 eieren
• Bloem
• Paneermeel

Voor de saus
• 3 el ketchup
• 1 el chili saus

Hoe maak je het uiteindelijk? 

Start met 500 ml water aan de kook brengen met 1 bouillonblokje. Als het water aan de kook is en het bouillonblokje is opgelost haal je de pan van het vuur. Voeg de couscous toe en roer regelmatig om. Houd de deksel er op zodat de couscous gaar kan worden van de stoom. Snijdt de courgette en de paprika in kleine stukjes. Fruit het uitje met de knoflook in de pan en voeg de courgette en paprika toe. bak dit enkele minuten zodat de groenten gaar worden. Hierna kan het aan de couscous worden toegevoegd. Voeg de kruiden toe ( peper/zout, koriander). Laat nu dit mengsel afkoelen tot kamer temperatuur. 

Snijdt de bosuien, feta in kleine stukjes en voeg aan het couscous mengsel toe als het is afgekoeld. Kneed dit mengsel met je handen en vorm kleine balletjes ter grote van een bitterbal. 

20140812_153338

Als het volledige mengsel tot balletjes is gerold kun je beginnen met het paneren. 

Gebruik 1 bord met bloem, 1 bakje met de eieren en 1 bakje met paneermeel.

Rol het balletje eerst door de bloem, haal het daarna door het eimengsel en rol het vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit tot dat alle ballen gepaneerd zijn. Zet ze vervolgens voor minimaal 30 minuten in de koelkast als je ze gelijk gaat gebruiken. Je kunt er nu ook voor kiezen om een gedeelte in te vriezen. 

Wil je de couscous bitterballen serveren? Bak ze dan eerst bruin in de pan of doe ze in de frituur. 

Serveer met een ketchup/chili mengsel of een ander sausje aan jou de keus. 

20140812_174444

Eet smakelijk!!!! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s